Nieuwsbericht

Van focus op primair proces naar aandacht voor de zorg van morgen

Profielfoto van Petri Benschop
Petri Benschop
29 november 2019 | 2 minuten lezen

In de continu veranderende zorg is een innovatiecultuur een must. Healthnovum ontwikkelde de ‘Health Innovation Discovery Course’, een e-learning voor zorgprofessionals over vernieuwing in de zorg en het implementeren van innovatie in het dagelijks werk. Doel is om het plezier in het werk te behouden en meerwaarde te creëren voor de patiënten. Tijdens het B-learningplatform op 21 november legde Kim Peters uit hoe dit in de eigen organisatie vorm kan krijgen.

Echte vernieuwing

“In de meeste organisaties ligt de focus op het primaire proces en de optimalisatie ervan”, vertelt Peters. “Dit leidt wel tot verbetering, maar niet tot echte vernieuwing. Om tot vernieuwing over te gaan is naast optimalisatie ook gezondheidsinnovatie een vereiste. Om innovatie te organiseren moet je voorlopers hebben binnen de organisatie die de achterban mee kunnen nemen. Eén tip hierbij is om niet iedereen te willen overtuigen. Weerstand is er altijd en niet iedereen hoeft voorop te lopen.”

70-20-10

“Wel is het belangrijk om je bewust te zijn van je tijdsindeling”, vervolgt Peters. “Hoeveel tijd besteed je aan de waan van de dag, aan de zorg van morgen en aan de zorg van toekomst?” Volgens een van de deelnemers aan het B-learningplatform is “de zorg van de toekomst wel waar je het voor doet”. Idealiter zou de tijdsverdeling uitkomen op een 70-20-10-verhouding. De praktijk laat echter vaak zien dat het vaak een 90-10-0-verhouding is, met weinig tot geen ruimte voor een de blik op de toekomst van de zorg. Daarbij is een extra uitdaging “het gedoe van gisteren”, stelt een deelnemer. “Er is dan ook lef nodig om te zeggen; waar stop ik mee?”

Verwondering

“De motor tot vernieuwing is verwondering en stoppen met de dingen te doen zoals we ze altijd doen”, zegt Peters. “Door anders naar dingen te kijken en de aandacht te verleggen, ontstaat ruimte voor verwondering. Het vergt een andere denkwijze, met een nieuw proces en implementatieplan. Een succesfactor voor het toepassen van innovatie is een focus op het creëren van meerwaarde voor de patiënt, zoals een beter herstel.” Tot slot daagde Peters de deelnemers uit om 12 dagen door de “verwonderbril” naar de eigen organisatie te kijken, het belangrijkste inzicht te delen en hier serieus tijd in te steken.

Benieuwd naar de nieuwste trends op het gebied van blended learning? Reserveer alvast in de agenda de bijeenkomsten van B-learningplatform in 2020: 30 januari, 16 april en 17 september van 12:30 tot 16:00 uur in Utrecht. Hopelijk tot in het nieuwe jaar!