Nieuwsbericht

Meldmaand vervalste medische hulpmiddelen

Profielfoto van Tea van Lingen
9 november 2016 | 1 minuut lezen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in november 2016 een meldmaand vervalste medische hulpmiddelen.

Het gebruik van deze medische hulpmiddelen kan gezondheidrisico’s met zich meebrengen. Het doel van de meldmaand is professionals in het veld te stimuleren om melding te maken van medische hulpmiddelen die vervalst zijn of niet voldoen aan de wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen.

Een vervalst medisch hulpmiddel is een product dat een valse representatie van zijn identiteit en/of bron geeft. Vervalste medische hulpmiddelen suggereren qua uiterlijk en verpakking dat ze afkomstig zijn van de originele fabrikant, terwijl dit niet het geval is. Ook medische hulpmiddelen waarvan duidelijk is dat ze bewust niet aan de wetgeving voldoen (niet-wetsconform), worden beschouwd als vervalst product. Dit zijn bijvoorbeeld producten zonder een CE-markering, of zonder een (duidelijke) gebruiksaanwijzing.

In 2012 hebben VWS en IGZ ook een dergelijke meldmaand georganiseerd. Door deze meldmaand te herhalen krijgen VWS en IGZ meer zicht op de omvang en de gezondheidsschade die patiënten kunnen oplopen. Destijds zijn er geen vervalste hulpmiddelen aangetroffen, maar wel medische hulpmiddelen die niet voldeden aan de wet- en regelgeving.

Vanaf 1 november aanstaande kunnen professionals melden via een digitaal meldformulier op de IGZ website (www.igz.nl), waar vanaf dan ook meer informatie te vinden is over dit onderwerp. De IGZ zal iedere melding afzonderlijk beoordelen. Wanneer sprake is van een daadwerkelijk vervalst product wordt de melding door de IGZ in behandeling genomen.

Profielfoto van René Drost
René Drost
9 november 2016
Profielfoto van René Drost
René Drost
9 november 2016

Kenmerken van vervalste en/of niet wetsconforme producten kunnen zijn: 

  • Ontbreken van een CE-markering (met uitzondering van op maat gemaakte medische hulpmiddelen en medische hulpmiddelen voor klinisch onderzoek).
  • Foutieve informatie op het etiket.
  • Geen of foutieve gebruiksaanwijzing.
  • Veranderingen en onregelmatigheden van: materiaal, levensduur, kwaliteit, verpakking, kleur.
  • Product werkt niet conform specificaties.
Profielfoto van René Drost
René Drost
9 november 2016
Profielfoto van René Drost
René Drost
9 november 2016

Dag Tea, wil je deze melding ook doen in de kennisgroep medische technologie?

Groet, René

Profielfoto van Tea van Lingen
10 november 2016
Profielfoto van Tea van Lingen
10 november 2016

Dank voor je aanvulling, René. Ik plaats het bericht ook in de groep Medische Technologie.

Gr. Tea