Heb je een korte mededeling of een link die je wilt delen, plaats het op dit prikbord. Heb je een vraag, gebruik dan de Vraag en antwoord-module.

Engelstalig afsprakendocument eenduidige codering medische hulpmiddelen: Agreements on unique coding medical devices (ADC)

Interessant? Sara Turle and Andy Heeps: Having a patient in the room has changed the way we look at serious incidents

Benieuwd naar de teamtraining Crew Resource Management (CRM)? Kijk op http://www.zorgenvoorteamwork.nl/: een platform met voorbeelden over de toepassing van CRM in de zorg. Zelf een goed voorbeeld delen of deelnemen aan het platform kan ook! Laat je gegevens dan achter via de site.

BowTieindezorg.nl
Het thema van deze website is: inspiratie.
Deze website biedt zorgverleners namelijk handvatten om met BowTies effectieve Prospectieve Risico-inventarisaties (PRI's) uit te voeren. Op dit moment kunt u op deze website voorbeelden vinden van BowTies van alle 10 thema's uit de VMS Praktijkgids.

Op de website vmszorg.nl publiceren we vanaf nu persberichten van ziekenhuizen die NIAZ- of JCI-accreditaties behaald of verlengd hebben. Met terugwerkende kracht is er nu een aantal geplaatst. Heeft uw instelling inmiddels ook een accreditatie? Dan ontvang ik graag een persbericht op redactie@nvz-ziekenhuizen.nl. Dan wordt het ook geplaatst.

Nij Smellinghe heeft sinds januari de Deliertelefoon in werking: een nummer dat zorgverleners in het ziekenhuis kunnen bellen bij vragen over (mogelijk) delier bij hun patienten. Dat hebben ze nu omschreven in een praktijkvoorbeeld, dat je kunt lezen op dit Kennisnet.

Radar TV publiceerde 9 februari het volgende bericht over het gebruik van antibiotica. Aanleiding is het onderzoek van het Centraal bureau voor de Statistiek:
'Vrouwen slikken meer antibiotica dan mannen. Van alle mensen die antibiotica gebruiken, is 60 procent vrouw en 40 procent man. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag naar buiten heeft gebracht. Een mogelijke verklaring is dat vrouwen gevoeliger zijn voor blaasontsteking. In 2014 slikten 3,5 miljoen Nederlanders antibiotica, 10 procent minder dan in 2011.'

Schippers: 16 miljoen extra tegen antibioticaresistentie
Minister Schippers van Volksgezondheid trekt de komende zes jaar 16 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar antibioticaresistentie. Dat moet bijvoorbeeld meer kennis opleveren over hoe bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van allerlei antibiotica zich verspreiden.

'Goede communicatie heeft een positieve invloed op de beleving van pijn. Vooral als een zorgverlener positieve verwachtingen uit over het beloop van de pijn of informatie geeft over ingrepen die een patiënt moet ondergaan, heeft dat een gunstig effect. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in the European Journal of Pain.'

Via dit kennisnet willen we de uitwisseling praktijkvoorbeelden graag stimuleren. Het doel is te leren van elkaars voorbeelden: de successen, maar ook de ervaren knelpunten. De praktijkvoorbeelden kunnen worden gebruikt als inspiratie of met wat aanpassing geïmplementeerd worden in de eigen situatie.
Heb je een mooie praktijkvoorbeeld plaats het dan onder het kopje voorbeelden om van elkaar te leren en elkaar te inspireren!