HagaZiekenhuis gaat met intensieve begeleiding uitstroom jonge zorgprofessional tegen
Een groep jonge verpleegkundigen in het HagaZiekenhuis krijgt intensieve begeleiding tijdens de start van hun carrière in het ziekenhuis. Doel is om uitstroom te voorkomen. Het is onderdeel van het project Binden & boeien, waarmee het ziekenhuis werkt aan het behoud van zorgprofessionals.
“Het HagaZiekenhuis telt ruim duizend verpleegkundigen. Met name veel jonge verpleegkundigen – van 20 tot 25 jaar – zien we binnen 1 tot 2 jaar vertrekken”, vertelt projectmanager Don Poldermans. Hij werkte zelf jaren in de zorg, onder meer als verpleegkundige op de IC en de SEH.
Onderzoek naar vertrekredenen
Het ziekenhuis deed onderzoek naar de belangrijkste vertrekredenen van deze groep. Poldermans: “Ze geven bijvoorbeeld vaak aan carrièreperspectief te missen. En dat terwijl we een groot opleidingsziekenhuis zijn. De ontwikkelmogelijkheden zijn er dus wel degelijk, maar weten de verpleegkundigen maar onvoldoende of te laat te bereiken. Daar is dus een slag te slaan.”
Gebrek aan ervaring
Ook lopen sommige verpleegkundigen tegen een gebrek aan ervaring aan als ze starten in het ziekenhuis, bijvoorbeeld als ze de overstap maken vanuit de vvt-sector, vervolgt Poldermans. “Ze komen op een ziekenhuisafdeling terecht waar het er hectisch en heftig aan toe kan gaan. Dat is pittig.”
Carrièrecoach, modulair opleidingsaanbod en intervisie
Met intensieve begeleiding en het aanreiken van de juiste tools hoopt het ziekenhuis meer aan de behoeftes van jonge verpleegkundigen te kunnen voldoen. “We bieden onder meer een carrièrecoach die verpleegkundigen begeleidt bij hun loopbaanstappen, een modulair opleidingsaanbod en intervisiesessies. Er is ondersteuning en intensieve begeleiding, maar de zorgprofessional behoudt de regie. Dat is waar deze groep behoefte aan heeft.”
Instroom en uitstroom monitoren
De komende tijd moet blijken of de aanpak een succes is. Het ziekenhuis monitort halfjaarlijks de instroom en uitstroom. De volgende stap is om te kijken of de aanpak ook kan werken bij zorgprofessionals die al langer in het vak zitten. “Zoals operatieassistenten en anesthesiemedewerkers: een groep die ook lastig te werven is, en je dus binnenboord wilt houden”, aldus Poldermans.
Samenwerking in de regio
Ook zoekt het ziekenhuis in de regio steeds meer de samenwerking op, ook op het gebied van behoud. Met andere ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook met het ROC, de hogescholen en vvt-instellingen. “Dat is best een uitdagende klus, want de regio is groot en er zijn veel verschillende stakeholders. Maar we werken allemaal aan hetzelfde doel: meer instroom en minder uitstroom van zorgprofessionals. En dus behoud voor de zorg! Laten we daarom samen optrekken en successen delen.”
Stroomversneller behoud jonge zorgprofessionals
Aan de slag met behoud van jonge zorgprofessionals? De NVZ ontwikkelde een stroomversneller: een praktische handreiking om invulling te geven aan het thema.