Terugblik Meet & Greet: Medisch hulpverlener in de cardiologie
Vanwege de krappe arbeidsmarkt zijn ziekenhuizen bezig de patiëntenzorg anders te organiseren. Dat kan onder meer met nieuwe functies en beroepen, zoals de medisch hulpverlener (MH). Steeds meer ziekenhuizen werken met succes en grote tevredenheid met de MH. Hoe werkt dat in de praktijk? Het Deventer Ziekenhuis vertelde erover tijdens een Meet & Greet op 6 november.
Voor deze online lunchbijeenkomst waren managers/adviseurs HR/Leerhuis, medewerkers cardiologie/IC/SEH uitgenodigd. Zo’n 35 deelnemers woonden de bijeenkomst bij. Er ontstond een boeiend gesprek met medisch hulpverlener Luc de Klerk, zorgmanager Ellen Wever en adviseur Leren en Ontwikkelen Arenda Vos. Zij gingen in op allerlei vragen en aspecten rond de inzet van de MH. Zoals wat er nodig is voor een goede start, hoe je als MH optimaal binnen een team kunt meedraaien, hoe het zit met de begeleiding, welke kansen en mogelijkheden er zijn, en vooral ook wat hun tips zijn voor andere ziekenhuizen die met de MH willen starten.
Beeldvorming
Koudwatervrees is niet nodig, aldus Ellen. Zij ziet de meerwaarde en voordelen van een MH heel duidelijk. Volgens haar begint het bij de juiste ‘mindset’ en een goede beeldvorming over deze nieuwe beroepsgroep. Luc was erg tevreden over de start. Hij had als voordeel dat er al een MH’er was geweest, dus het team was al met de functie bekend. Toch merkt hij wel dat er vaak wat uitleg nodig is over zijn functie. Als afgestudeerd MH’er was hij na de opleiding direct inzetbaar als basis hartfunctielaborant en dat is werk dat hem erg aanspreekt. Arenda gaf aan dat het voor de HR-afdeling geen extra werk heeft opgeleverd om een MH’er aan te stellen. Net als voor andere functies is een goede inwerkperiode en een prettige werksfeer van belang. Ze sluit aan bij het punt van Luc dat het nodig is om aandacht te geven aan de komst van een nieuwe functie in een team, zodat de verwachtingen duidelijk zijn. Daar moet je tijdig mee beginnen.
Stages en BIG
Vanuit het onderwijs gaf Peter-Hans Vierhoven (HAN) als goede raad: begin niet met één stagiair, maar met twee. Dat is voor alle partijen prettiger. Ze hebben steun aan elkaar en het team krijgt een breder beeld van de MH’er.
Aansluitend ging Joshje de Goeij van beroepsvereniging NVBMH in op de wet BIG. Het traject voor opname in het BIG-register loopt nog. Maar ook al is dit nu nog niet het geval, het hoeft de inzet van de MH in het ziekenhuis niet te belemmeren. De verwachting is dat opname in het BIG-register in 2024 definitief rond komt. Kijk op de site van de NVBMH voor meer info (onder het kopje ‘Voor werkgevers’).
Wil je de Meet & Greet bekijken? Hier kun je terugkijken.
Vragen en antwoorden
De verhalen vanuit het Deventer Ziekenhuis leidden tot een stroom van vragen en reacties van de deelnemers. Zoals over de stagebegeleiding (tip: maak er een lintstage van), ontwikkelmogelijkheden, inzet op andere afdelingen zoals IC en voorbehouden handelingen. Een document met de vragen en antwoorden vind je binnenkort in de kennisnetgroep.
De NVZ en MH
Het arbeidsmarktprogramma van de NVZ heeft een stroomversneller ontwikkeld om het beroep MH onder de aandacht te brengen en handvatten te bieden voor een goede inzet en positionering van de MH in de ziekenhuizen. Er volgen nog een tweetal Meet & Greets over de inzet van de MH in het ziekenhuis. De eerste, op 6 november, ging specifiek over inzet binnen de cardiologie. De volgende gaan over de OK en de SEH. De data volgen zo snel mogelijk in de kennisnetgroep.
Wil je op de hoogte blijven?
Word lid van de kennisgroep op NVZ Kennisnet. Ga naar Home | NVZ-Kennisnet, maak een account aan en zoek in Groepen op (Bachelor) Medisch Hulpverlener. Mailen naar Arbeidsmarkt@nvz-ziekenhuizen.nl kan ook altijd.