Noordwest stoomt hbo-v’er klaar voor complexe ziekenhuiszorg
Noordwest Ziekenhuisgroep start samen met hogeschool InHolland de opleiding ‘hbo-verpleegkunde in de praktijk’. Studenten volgen bijna alle stages in het ziekenhuis en kunnen na het behalen van de opleiding direct bij Noordwest aan de slag. Piet Donga, hoofd verpleegkundig onderwijs bij Noordwest: “We willen meer hbo-verpleegkundigen klaarstomen én behouden voor de steeds complexere ziekenhuiszorg.”
Voeten in de klei
De nieuwe hbo-studenten komen direct vanuit het voortgezet onderwijs en volgen een vierjarige opleiding bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Het verschil met het reguliere hbo-onderwijs is dat de studenten tijdens hun opleiding helemaal worden voorbereid op werken binnen een topklinisch ziekenhuis als Noordwest, vertelt Donga. “We willen de opleiding dichterbij de praktijk brengen, zodat de verpleegkundigen al stevig met hun voeten in de klei staan als ze aan hun loopbaan beginnen. We laten studenten via een zo compleet mogelijk stageprogramma kennismaken met de verschillende patiënten die in Noordwest terechtkomen. Zo zorgen we dat de student na de opleiding de “taal” van het ziekenhuis beheerst.”
Breed programma
De opleiding is weliswaar gericht op werken in het ziekenhuis, ook andere werkvelden komen terug in het curriculum, benadrukt Donga. “Het onderwijsprogramma is breed, met daar waar het kan een extra sausje ziekenhuiszorg.” Ook transmuraal werken is onderdeel van de opleiding. “Steeds meer ziekenhuisbehandelingen kunnen ook thuis plaatsvinden, denk aan bepaalde vormen van oncologische zorg. Doordat de studenten tijdens hun studie in het ziekenhuis al veel praktijkervaring hebben opgedaan met deze zorg, zijn ze ook sneller in staat deze zorg in de thuissituatie toe te passen.”
Blootstellen aan patiëntenzorg
Noordwest en InHolland mikken op een groep van 24-26 studenten voor het nieuwe onderwijsprogramma, dat in september van start gaat. “Daarmee bezetten we alle beschikbare stageplaatsen. Voor de kwaliteit van het onderwijs is dit ook het maximum. We willen de studenten zo veel mogelijk kunnen blootstellen aan patiëntenzorg.”