Professional volgt patiënt op transmuraal zorgpad
‘In het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan’, zo luidt de nieuwe strategische koers van de Antonius Zorggroep, gastinstelling tijdens de recente regiobijeenkomst van JuMP en ZMT! over transmuraal samenwerken. Met de beweging naar de juiste zorg op de juiste plek verplaatst op steeds meer plekken in het land zorg naar buiten de muren van het ziekenhuis. Dit vergt meer samenwerking in de keten en andere vaardigheden van medewerkers.
Zorg anders organiseren
“We gaan medisch specialistische zorg steeds vaker in de thuissituatie aanbieden”, vertelt Sandra Timmermans, lid van de raad van bestuur van de Antonius Zorggroep én gastvrouw van de regiobijeenkomst in Sneek. “Dat de Zorggroep zowel thuiszorg als ziekenhuiszorg levert, biedt veel potentieel.” De ambitie van de zorgorganisatie is om het aantal zorgcontacten in het ziekenhuis met 18 % te verlagen. “De inzet van technologie maakt het mogelijk om zorgcontacten anders te organiseren of via preventie te voorkomen”, zegt Els Reeuwijk, programmamanager van Antonius Thuis. In het kader van dit programma bekijkt de Antonius Zorggroep welke zorg zich leent voor verplaatsing van ziekenhuis naar huis. “Dit gebeurt in nauwe afstemming met de zorgprofessional en de patiënt. Samen ontwerpen we patiëntpaden: de stappen die de patiënt doorloopt in het ziekteproces en de wensen over de behandeling en de behandellocatie die daarbij horen. De ene vorm van zorg leent zich goed voor de inzet van e-health, terwijl het in een ander geval sec gaat om verplaatsing van zorg naar de thuissituatie, als het bijvoorbeeld gaat om toediening van medicijnen.”
Nieuwe vaardigheden
Niet alleen voor de patiënt, ook voor de medewerker heeft verplaatsing of een andere organisatie van zorg gevolgen. Andere vaardigheden zijn nodig. De Antonius Zorggroep maakte een profielschets waaraan de nieuwe thuistoediener moet voldoen. “Onze huidige verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen kwalificeerden zich niet direct”, zegt Reeuwijk. “Bepaalde sociale omstandigheden en omgaan met mantelzorg zijn bijvoorbeeld nieuw voor oncologieverpleegkundigen die thuis gaan toedienen. En als het bijvoorbeeld gaat om de inzet van e-health is naast kennis en vaardigheden, ook veranderbereidheid nodig.” Ook zullen medewerkers meer in integrale teams gaan werken. In de Antonius Zorggroep gebeurt dit momenteel al in de kindzorg, waarbij verpleegkundigen van de kinderafdeling en gespecialiseerd verpleegkundigen uit de thuiszorg samen in één team werken. “Het eerste integrale team van hopelijk vele”, aldus Timmermans.