Nieuwsbericht

Medewerkers helpen stoppen met roken? Belonen werkt!

Profielfoto van Petri Benschop
Petri Benschop
13 oktober 2020 | 2 minuten lezen

Een beloning bij het stoppen met roken levert 1,5 keer meer volhouders op dan bij een stoppoging zonder beloning. Dat blijkt uit onderzoek van Floor van den Brand (Universiteit Maastricht), promovendus huisartsgeneeskunde. Hoe je als werkgever deze kennis kunt toepassen, is het centrale thema in haar vervolgonderzoek.

Stoppen met roken-training met beloningsprikkel

Lukt het beter om het stoppen met roken vol te houden als er een financiële beloning aan vast zit? Om daarachter te komen, werden medewerkers van 61 bedrijven en organisaties gevolgd. De helft volgde via de werkgever een stoppen met roken-training mét beloningsprikkel: een cadeaubon van €50 na afloop van de training, na 3 maanden en na 6 maanden, plus nog eens een cadeaubon van €200 een jaar na het stopmoment.

Stoppen met roken-training zonder beloningsprikkel

De andere helft volgde een zelfde soort training, maar dan zonder deze beloning. Floor van den Brand: “Aan het eind van de streep hebben we gekeken hoeveel mensen nog steeds waren gestopt. In de groep die de financiële prikkel kreeg, bleek dat voor 41% van de deelnemers het geval. In de andere groep was nog maar 26% gestopt. Belonen blijkt dus te helpen bij het volhouden van het nieuwe gedrag.”  

Deelnemers: blij met groepsaanpak

De werknemers volgden de stoppen met roken-training op het werk, bestaande uit 7 wekelijkse bijeenkomsten van steeds 1,5 uur. “Wat ons opviel in de interviews met werknemers: ze waarderen het als hun werkgever wil dat ze zich goed voelen. Alleen al het feit dat ze de cursus onder werktijd of direct na het werk konden volgen, droeg bij aan het succes. Ze konden er makkelijk naartoe, zonder reistijd of regelen van kinderopvang. Wees dus als werkgever laagdrempelig in je aanbod. We hoorden ook: het stoppen zélf is lastig, maar het was leuk om te doen omdat we steun hadden aan elkaar. In een groep met gelijkgestemde collega’s werd het al snel gezellig. Ook had de groepsdruk effect op de motivatie om vol te houden. Niemand wilde als eerste terugvallen. Normaal spreek je met elkaar af om met z’n allen even buiten te gaan roken. Door de training spreek je met elkaar af om dat met z’n allen juist niet te doen.”

Hoe zit het bij ziekenhuizen?

De deelnemers waren mensen met verschillende opleidingsniveaus en inkomens. Wat bleek: de beloningsprikkel werkte ongeacht het niveau of inkomen. Dus niet alleen bij mensen met een smalle beurs, voor wie de cadeaubon echt een welkom extraatje was. Er deed een breed palet aan organisaties mee aan het onderzoek: banken, winkels, zware industrie, scholen, gemeenten en zorginstellingen. Ziekenhuizen die meededen waren het Radboud UMC, Laurentius ziekenhuis, Isala, Rijnstate en Erasmus Ziekenhuis Rotterdam. De vraag rijst of de resultaten in ziekenhuizen anders zijn dan pakweg in de bancaire sector. Dat is niet specifiek onderzocht. Floor van den Brand geeft wel aan dat werken in zorg stressvol kan zijn en dat ook diensten draaien belastend is. Daarnaast werken er op de facilitaire afdelingen in ziekenhuizen relatief veel mensen met een lagere opleiding en minder inkomen. 

Om HR-managers en beleidsmakers alvast op weg te helpen, is de website Samen sterker stoppen gelanceerd. 

Lees verder (pdf).