Drie oplossingen voor meer handen aan het bed
Hoe verlichten we de druk op het zorgpersoneel tijdens de tweede coronagolf? Wat zijn slimme manieren om in tijden van schaarste toch meer handen aan het bed te krijgen? De Volkskrant beschrijft drie mogelijke oplossingen.
Maak gebruik van buddy’s
Ziekenhuizen zetten buddy’s in voor niet-medische taken. Ze brengen patiënten naar de röntgenafdeling of naar de ct-scan, helpen met aan- en uitkleden, leveren materiaal af in het laboratorium en ze testen het personeel op corona. De buddy’s zijn veelal mensen die door corona tijdelijk zonder werk zitten, zoals stewardessen, horecamedewerkers, personeel uit de cultuursector en de evenementenbranche. “Ze zijn onmisbaar”, zegt Marieke Koenen, teamhoofd chirurgie in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. “Dankzij hun inzet kunnen wij heel efficiënt werken, we hebben nu maximaal onze handen aan het bed.”
Zet de huisarts in
Huisartsen ontlasten de ziekenhuizen door extra aandacht te hebben voor de kwetsbaarste coronapatiënten, de mensen met diabetes of met een hartkwaal bijvoorbeeld. Door ze in de gaten te houden, kan de huisarts ze zo nodig eerder naar het ziekenhuis sturen, aldus een Amsterdamse huisarts. En wie in een betere conditie in het ziekenhuis belandt, knapt eerder op, komt minder snel op de ic en houdt aan de ziekte minder restverschijnselen over. Ook kunnen ziekenhuizen patiënten die stabiel zijn eerder ontslaan en de ziekenhuisbehandeling thuis laten afmaken, onder het wakend oog van de huisarts en de thuiszorg.
Laat verpleegkundigen tijdelijk meer uren werken
Vraag alle verpleegkundigen of ze tijdelijk meer uren willen werken, is het voorstel van Armand Girbes, hoofd van de intensive care in Amsterdam UMC. Om dat plan te laten slagen moet het extra werk wel aantrekkelijk worden gemaakt, zegt Girbes. “Als we alle verpleegkundigen maximaal willen inzetten, dan moeten we ze verleiden." Bijvoorbeeld door ict’ers roosters te laten maken waarin met individuele wensen rekening wordt gehouden.