Personal coach Erasmus MC houdt studenten binnenboord
Wie voor een opleiding of stage in het Erasmus MC terechtkomt, krijgt standaard een coach toegewezen. De coach biedt een luisterend oor en zoekt mee naar oplossingen als een student met een probleem kampt. Doel van het coachprogramma is om uitval onder studenten tegen te gaan en de praktijkbegeleiders te ontlasten. Voor medewerkers van het Erasmus MC, die zich kunnen omscholen tot coach, biedt het een extra loopbaanperspectief. "Het levert zoveel meer op dan wat een coachtraject kost."
Hoge werkdruk
Het Erasmus MC startte in september 2019 met de inzet van coaches voor mbo- en hbo-studenten die hun praktijkstage in het ziekenhuis volgen. Het gaat om BBL- en duaalstudenten die naast hun studie ook werknemer zijn van het Erasmus MC. BOL- en voltijdstudenten krijgen coaching waar nodig. "We zagen dat veel mensen enthousiast aan hun opleiding begonnen, maar tijdens hun stage afhaakten", vertelt Marijke Veurink. Zij is projectleider van het programma, begeleidt de coaches en coacht daarnaast zelf ook studenten. "De studenten worstelen met de hoge werkdruk en zijn bang om fouten te maken. Op een IC of OK zagen we soms wel 50 procent uitvallen. Daarnaast waren praktijkbegeleiders vaak druk met de persoonlijke problemen van studenten, van relatieperikelen tot financiële problematiek. Hierdoor kwamen begeleiders onvoldoende toe aan hun eigenlijke taak: het bewaken van het leerproces."
Zelfvertrouwen
Voor hun persoonlijke besognes en ontwikkeling kunnen studenten nu bij een coach terecht, zodat de praktijkbegeleiders worden ontlast. Tijdens de gesprekken – zo’n drie per studiejaar - komen thema’s als zelfvertrouwen, perfectionisme en assertiviteit aan bod. De coaching is een vast onderdeel van de opleiding. Veurink: “Dat doen we niet om dwingend te zijn, maar om de coaching iets normaals te laten zijn. Het gaat veelal om jonge mensen, en sommigen vinden het idee van coaching ‘raar’. Door het aan iedereen aan te bieden gaat het afwijkende eraf. Het hoort erbij en is niet iets om je voor te schamen.”
Lees verder op ZMT-ziekenhuizen.nl.
Marijke Veurink is op 9 december één van de sprekers van het Moving Magazine, een webinar georganiseerd door Zorgprofessionals maken de Toekomst! (ZMT!). Ze vertelt dan hoe haar project bijdraagt aan het behoud van studenten én aan het werkgeluk en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Meld je aan voor het webinar!