Nieuwsbericht

Meekijkbril als oplossing voor krapte in de zorg

Profielfoto van Petri Benschop
Petri Benschop
8 januari 2021 | 1 minuut lezen

Zorgmedewerkers en docenten kunnen met een speciale 'meekijkbril' op afstand meekijken met zorgpersoneel in opleiding. De innovatie biedt volgens de initiatiefnemers een oplossing voor het tekort aan stagebegeleiders in de zorg en uiteindelijk aan de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg.

Medewerkers die bijvoorbeeld met milde coronaklachten thuiszitten kunnen met de bril leerlingen op afstand begeleiden, nieuwe medewerkers inwerken of uitzendkrachten wegwijs maken in de organisatie. Een studiebegeleider kan met de verzorgende of verpleegkundige in opleiding meekijken en een examen afnemen. Maar ook dermatologen kunnen tijdens handelingen van de wondverpleegkundigen meekijken en advies geven.

Begeleidingscapaciteit

Zorgopleidingen zien een enorme toename van het aantal studenten. Door de werkdruk en het hoge ziekteverzuim in de zorg is het lastig om aan voldoende ervaringsplaatsen met goede begeleiding voor de stages te komen. Dit veroorzaakt voortijdig uitval van studenten. Door de meekijkbril in te zetten wordt de begeleidingscapaciteit van studenten en nieuwe medewerkers vergroot. De meekijkbril zorgt er tevens voor dat medewerkers in de zorg ervaring opdoen met technologische innovaties en het inzetten ervan in de praktijk.

Gezondheidszorg zonder afstand

De meekijkbril is onderdeel van het project 'Gezondheidszorg zonder afstand', een initiatief van Stichting Care Innovation Center West-Brabant, Curio, Avans Hogeschool, 1Minuut, tanteLouise en de gemeente Breda. Met subsidie vanuit het Coronafonds Arbeidsmarkt Regio West-Brabant kunnen de initiatiefnemers het project ‘Gezondheidszorg zonder afstand’ breder inzetten.

Slimmer werken

De inzet van de meekijkbril is een voorbeeld van slimmer werken in de zorg. Slimmer werken is één van de programmalijnen van Zorgprofessionals maken de toekomst! (ZMT!), het programma waarmee de NVZ haar leden stimuleert arbeidsbesparende innovaties in te zetten. Het gaat om proces-, sociale en technologische innovaties die zorgen voor een hogere inzetbaarheid en een lagere werkdruk.