Nieuwsbericht

Primeur Rijndam Kinderrevalidatie: coaching van kind en ouders via videobellen

Profielfoto van Annejette Scheer
Annejette Scheer
14 mei 2018 | 1 minuut lezen

Ergotherapeuten van Rijndam Kinderrevalidatie zijn de eersten in Nederland die zogeheten Activiteiten Dagelijks Leven (ADL) via een beveiligde beeld- en geluidsverbinding observeren en coachen, oftewel videobellen. Ze kijken op afstand mee hoe kinderen en ouders activiteiten in het dagelijkse leven uitvoeren, zoals aan- en uitkleden of tandenpoetsen. Deze handelingen kunnen voor kinderen met een beperking als lastig worden ervaren.

Thuisomgeving
Voorafgaand aan het zogeheten videoconsult bespreekt de ergotherapeut met het kind en de ouder welke activiteit ze graag thuis willen oefenen. Op het afgesproken tijdstip kijkt de ergotherapeut via een beveiligd systeem thuis mee hoe de activiteit gaat. Voordeel hiervan is dat het kind wordt geobserveerd op het tijdstip en in de omgeving waarin het normaal gesproken ook de activiteit uitvoert. De ergotherapeut geeft tips hoe het makkelijker gaat, zowel aan kind als ouder. Na een aantal weken oefenen, zowel thuis als bij Rijndam, wordt nogmaals een videoconsult ingepland om te kijken of kind, ouders en behandelaren meer tevreden zijn over hoe de activiteit wordt uitgevoerd.

Positieve ervaringen
De eerste ervaringen zijn erg positief. Femke Rutten, ergotherapeut Kinderrevalidatie geeft aan: “Het is erg zinvol om in de thuissituatie naar de ADL-taak te kijken, omdat we goed zien hoe ouders de activiteit thuis aanpakken. Hierdoor kun je persoonlijk advies geven en meedenken.” Ook de ouders zijn erg enthousiast. Een van de ouders geeft aan: “Het is echt een meerwaarde dat de ergotherapeut bij ons thuis meekijkt hoe we onze zoon zijn pyjama aantrekken op het moment dat hij daadwerkelijk gaat slapen. Ook voor onze zoon is dit erg duidelijk”.

Innovatie
Rijndam bekijkt continu de mogelijkheden om innovatieve ontwikkelingen in te zetten in haar behandelingen. Op deze manier kan Rijndam topzorg leveren en de behandeling van patiënten blijven verbeteren. De inzet van videobellen is hiervan een voorbeeld. Op dit moment loopt er een proef bij Rijndam Kinderrevalidatie locatie De Sitterstraat. Bij positieve ervaringen wordt bekeken hoe videobellen definitief kan worden ingezet binnen Rijndam.