Taal en Zorg
Zorgverleners, voorlichters, journalisten en docenten kunnen elkaar, hun medewerkers en studenten helpen bewust om te gaan met medisch taalgebruik. Uw bijdrage aan een verzameling van praktijkvoorbeelden zal meehelpen. Na ordening worden de inzendingen (onherleidbaar) opgenomen in een (e-)praktijkboek Bewust Medisch Taalgebruik of interactieve sessies over medische taal.
Deze oproep is een vervolg op het boek* en het symposium Medische mensentaal**. De samenstellers daarvan roepen u op allerhande ‘mooie’ en ‘niet-zo mooie’ voorbeelden (met eventuele toelichting en alternatieven) in te sturen van taalgebruik in de praktijk, de opleidingssituatie of de communicatie (binnen en buiten de zorg) die leerzaam zijn voor (aanstaand) collega’s.
Bijvoorbeeld:
- Wat zegt of schrijft u letterlijk als reactie op slecht nieuws voor een patiënt?
- Wat schrijft of zegt u letterlijk bij het mededelen van een mogelijk abnormale bevinding of afwijkende uitslag van een onderzoek?
- Op welk feitelijk taalgebruik – naar patiënten, elkaar, in het medisch dossier of anderszins - spreekt u elkaar en in het bijzonder studenten aan? Welke alternatieve formuleringen reikt u aan, en waarom?
- Hoe gaat u om met tutoyeren?
- Met welke van uw taalkundige stokpaardjes in de behandelkamer of aan het ziekbed kunnen anderen hun voordeel doen?
- Met welke woorden of formuleringen ‘geleidt’ u uw patiënten naar een diagnose, verklaring, advies of behandeling als een subtiele toelichting of overreding aan de orde is?
Frans Meijman ziet uw bijdragen graag tegemoet: fj.meijman@vumc.nl
* https://www.tijdstroom.nl/product/100-9_Medische-mensentaal