Nieuwsbericht

Vaccinatiecampagne 2024: gelijktijdig griep- en coronaprik biedt uitkomst

Profielfoto van Maud Huisman
8 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Al jaren organiseert de NVZ (de laatste 3 jaar in samenwerking met ActiZ) een centrale vaccinatiecampagne, met een toolkit die instellingen zelf kunnen inzetten. Doel van de campagne op Zogeprikt.nl is om de zorgmedewerkers in de instellingen op een positieve wijze te enthousiasmeren om de griepprik en/of de coronavaccinatie te halen en hiermee de vaccinatiegraad in de instellingen vergroten.

Op 7 oktober 2024 starten de Nederlandse Influenza Stichting, Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en GGD Haaglanden gezamenlijk de vaccinatiecampagne met een pilot in HMC Westeinde. Samen spelen zij een voortrekkersrol door als eerste zorgorganisaties dit seizoen te beginnen met het vaccineren van zorgprofessionals tegen zowel griep als corona. Staatssecretaris Vincent Karremans en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert zijn hier bij aanwezig. 

Melkert ontvangt op dat moment zelf ook de griep- en coronaprik. Hij benadrukt het belang van deze campagne: “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk zorgprofessionals zich laten vaccineren. Om zichzelf, kwetsbare patiënten en collega’s te beschermen. Daarom bieden we de vaccinaties voor zorgprofessionals laagdrempelig aan in de zorginstellingen.”

Blijven aanbieden van vaccinatie aan zorgmedewerkers

De vaccinatiegraad valt tegen de laatste jaren na corona. Daarom is het des te belangrijker de vaccinaties tegen griep en corona onder de aandacht te brengen bij de zorgmedewerkers. Het nemen van een vaccinatie is altijd een vrijwillige keuze, maar met het actief aanbieden van de vaccinaties, geef je als werkgever het signaal af dat het belangrijk is dat je medewerkers zich laten inenten om niet alleen de patiënten te beschermen, maar ook zichzelf, hun naasten en vooral ook hun collega’s. 

Tegelijkertijd aanbieden griepprik en coronavaccinatie

Het zou mooi zijn als het instellingen lukt om, net als in deze pilot, in samenspraak met de regionale GGD’en, de griepprik en de coronavaccinatie tegelijkertijd op locatie te kunnen aanbieden. Dat werkt drempelverlagend en draagt bij aan een hogere vaccinatiegraad. Voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting Ted van Essen legt uit waarom het combineren van prikken efficiënt en effectief is: “Met de toegenomen druk op de zorg en het tekort aan zorgpersoneel is het combineren van de griep- en coronaprik een slimme en efficiënte oplossing. Door beide vaccinaties tegelijkertijd toe te dienen, besparen we tijd en middelen, terwijl we de bescherming tegen beide virussen optimaal garanderen”.