Unieke samenwerking voor kankerpatiënten in behandelcentrum Immunotherapie Amphia
14 maart 2017 - De internist-oncologen en long-oncologen van Amphia zijn in maart 2017 een bijzondere samenwerking gestart: een integraal behandelcentrum voor Immunotherapie, voor patiënten met uitgezaaid melanoom (een vorm van huidkanker) of longkanker. Waar nodig worden ook andere specialismen betrokken. Wekelijks wordt met het Erasmus MC overlegd over de behandeling van patiënten. Patiënten kunnen hierdoor rekenen op de beste expertise.
Immunotherapie
Immunotherapie is een relatief nieuwe behandeling van kanker. Op dit moment wordt het met name aangeboden aan patiënten met uitgezaaide melanoom, niercel kanker en longkanker. Binnenkort mogelijk ook voor blaas- en prostaatkanker. Bij deze behandeling wordt het afweersysteem van de patiënt versterkt of veranderd, zodat het de kankercellen beter kan vinden en aanvallen. Typerend voor deze behandeling zijn de verschillende bijwerkingen die het geeft.
Sinds 2012 is Amphia een van de 14 ziekenhuizen in Nederland die patiënten met uitgezaaid melanoom met immunotherapie mag behandelen. “Daardoor hebben wij al vroeg ervaring op kunnen doen met deze behandeling en ook de bijwerkingen die door deze behandeling kunnen optreden”, zegt Bert Jan ten Tije, internist-oncoloog. “Het was dus vanzelfsprekend dat toen ook onze longoncologen in 2015 van start gingen met immunotherapie voor longkanker, we al snel met elkaar in gesprek kwamen over samenwerking”. Cor van der Leest, longoncoloog vult aan: “We werkten ieder vanuit onze eigen polikliniek en dagbehandelcentrum op twee verschillende locaties van het ziekenhuis. We hadden behoefte elkaar vaker en makkelijker te kunnen spreken voor overleg over onze patiënten. Dat kan nu binnen ons gezamenlijk behandelcentrum, waar ook verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vanuit beide afdelingen nauw samenwerken”.
Toekomst
Bert Jan ten Tije. “Wij behandelen inmiddels ook mensen met kanker van de urinewegen met immunotherapie en er wordt steeds meer onderzoek gedaan voor deze behandeling bij andere vormen van kanker. Waar mogelijk werken wij aan landelijke onderzoeken mee, zodat wij klaar zijn voor de zorg van de toekomst.”