Nieuwsbericht

Proefschrift Samen beslissen met ouderen en naasten

Profielfoto van Ruth Pel
Ruth Pel
30 november 2020 | 1 minuut lezen

Op vrijdag 20 november 2020 verdedigde ik mijn proefschrift:  Shifting from “What is the matter?” to “What matters to you?” Shared decision making for older adults with multiple chronic conditions and their informal caregivers aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn onderzoek verkent hoe ouderen met meerdere chronische aandoeningen en hun naasten beter betrokken kunnen worden bij het samen beslissen over behandeling en zorg. Ik heb onderzocht welke uitdagingen en kansen ouderen, naasten en zorgverleners ervaren tijdens gesprekken waarin beslissingen over behandeling en zorg genomen worden. Daarbij is ook verkend welke persoonlijke gezondheidsuitkomsten ouderen zelf het belangrijkste vinden. Vervolgens is een tweezijdige interventie ontwikkeld om het samen beslissen in de spreekkamer te bevorderen. Deze interventie bestond uit een voorbereidingsfolder voor ouderen en een gesprekstraining voor artsen. Op de polikliniek geriatrie van twee ziekenhuizen is de interventie uitgetest in de praktijk. Daarbij is gebruik gemaakt van een in dit onderzoek ontwikkeld meetinstrument voor samen beslissen met ouderen en hun naasten, de Observer OPTIONMCC.     

De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn:

  1. Vraag ouderen en hun naasten om thuis vast na te denken over wat zij zelf belangrijk vinden om te bespreken met de arts, de voorbereidingsfolder uit dit onderzoek kan daarvoor gebruikt worden.
  2. Nodig ouderen expliciet uit om hun kennis en ervaring over hun persoonlijk leven met ziektes in te brengen in het gesprek in de spreekkamer, benadruk dat zorgverleners medische expertise hebben, maar dat iemands persoonlijke kennis net zo belangrijk is bij het bespreken van behandelvoorkeuren.
  3. Hoe beter het lukt om ouderen en hun naasten te betrekken bij het gesprek over beslissingen over behandeling en zorg, hoe meer ouderen staan achter het genomen besluit. Vooral bij ouderen met beperkte gezondheidsvaardigheden valt op dit punt veel winst te boeken.

De digitale versie van het proefschrift staat op http://hdl.handle.net/11245.1/3bc62e82-b4bc-4b3e-8f68-81ee98fd6620

Veel onderzoeksresultaten zijn verwerkt in deze praktische toolbox: https://www.zorgvoorbeter.nl/zorgvoorbeter/media/documents/thema/persoonsgerichte-zorg/toolbox-samen-beslissen-met-topics-sf.pdf